Tuesday, December 4, 2012

pau gebu inti ayam BBQ

 
Assalamualaikum...berjumpa kita di petang hari yang mendung tak berawan..gelap dah menjelma..hujan dah pun turun mencurah-curah lebatnya..cite pasal ujan ni, kebetulan tengah tulis blog hujan, kilat sambung-menyambung..sempat gak terpandang kilauan kilat kat langit..maha agung karya Allah..panjang cite pulak ni..jomlah ke tajuk seterusnya...pau gebu inti ayam BBQ..pau ni buat pagi tadi atas permintaan anak..masa nak buat pau ni ada story tersembunyi...dapur gas tak leh pakai..tak leh nak mengukus..gas habis..fikir punya fikir saya pun gunalah periuk nasi untuk kukus kan pau ni... Alhamdullilah..pau kembang dan masak sekata..tapi lu la...kertas minyak basah sikit..jadi pau yang saya buat tak berapa cantik keluarnya.. resepi ni tengok kat blog my1981-storyofmylife..resepi asal doh pau dari mat gebu..saya mohon tepek resepi kat sini ye..makasih.




 
Untuk membuat pau ni, saya dahulukan buat intinya sebab ia memakan masa sedikit..bahan inti kena perap terlebih dahulu baru boleh diletakkan dalam pau.
 
Bagi membuat inti pau, saya tertarik nak mencuba inti ayam BBQ dari blog rempahratus..
mohon izin tuan resepi untuk share kat sini..terima kasih.
 




 
Sumber : rempahratus.blogdrive.com
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
Bahan-bahan: Untuk Inti Ayam
  • 1/2 pound isi ayam hiris kasar
  • 1/2 cawan sos barbeku
  • 3 sudu besar bawang merah dihiris halus
  • 1/3 cawan air rebusan ayam
  • 1 sudu besar kicap hitam - tak de guna kicap pekat tamin
  • 1 sudu besar minyak sayuran
  • 1 sudu besar gula - saya kurangkan kepada 1 sudu kecil
 
Cara penyediaan Inti:
  1. Gaul ayam, sos barbeku, bawang merah, air rebusan ayam, kicap hitam, minyak sayuran dan gula.
  2. Perap dalam peti sejuk selama 6 jam - saya cuma perap selama 3 jam (anak nak makan cepat).
  3. Akhir sekali, panaskan kuali bubuh sedikit minyak dan tumiskan bahan yang diperap tadi.
  4. Angkat dan sejukkan sebelum diguna.



 
 
Sumber :  my1981-storyofmylife ;  dapurtanpasempadan.blogspot.com
Tester   :  ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
 
 
Bahan-bahan: Untuk Resepi Doh - pau
  • 240g tepung hong kong
  • 1 sk double action baking powder  + 1/2 sk garam
  • 1 sk yis - saya guna mauripan
  • 25g shortening - lemak sayuran
  • 10helai kertas minyak
Larutkan:
100ml air suam
30g gula halus
1/2 sk cuka

 
Cara-cara:
  1. Didalam bekas, satukan tepung hong kong, yis, garam, double action baking powder dan shortening. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
  2. Masukkan campuran air suam, gula halus dan cuka yang telah dilarutkan tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Uli selama 15minit kemudian perapkan doh selama 45minit. Tutupkan dengan kain lembap.
  3. Selepas 45minit, keluarkan doh dan tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin. Bahagikan kepada 10 bahagian. Untuk dapat pau besar sekata, apakata guna penimbang lebih kurang 40g setiap doh..kalau dah biasa juz agak-agak je la..
  4. Sediakan kertas minyak yang telah disapu dengan shortening .
  5. Ambil doh dan masukkan inti dengan meleperkan sedikit di bahagian tengah. - saya guna sudu makan untuk bubuh inti supaya lebih kemas dan sekata isinya. Tutup kemas doh. Ulangi sampai doh habis diisi inti.
  6. Perapkan doh dalam 20minit lagi.
  7. Sementara itu, panaskan kukusan biar hingga betul-betul mendidih.
  8. Balutkan penutup kukusan dengan aluminium foil sebelum mengukus.
  9. Setelah air mendidih bolehlah masukkan pau dan kukuskan selama15 minit.. 
  10. Angkat dan hidangkan panas-panas. 
 
Bagi saya la, walaupun penyediaan pau ni makan masa, tapi puas hati sebab kita tau tahap kebersihan dan kesegaran pau ni..kalau beli kat luar entah dah berapa hari dibuat still dijual lagikan..lagi satu..kita tak pasti macam mana kebersihannya...pau ni lembut..saya dah cuba..anda kat luat kalau ada masa lapang silalah mencuba resepi pau ni...
 
 
Selamat Mencuba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 comments:

  1. Aduhhh...lama tak makan pau sesedap ini...tq resepinya sis, nnt ada masa mau buat juga : )

    ReplyDelete
  2. saya dah cuba resepi ni dan berjaya..pau yang lembut dan intinya yg sedap..terima kasih kerna sudi kongsi resepi ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis..tq gak pada tuan punya resepi dan sumber2 yg sudi kongsi rahsianya..

      Delete