Thursday, December 20, 2012

onde onde

Assalamualaikum....

jom minum petang dengan kuih onde onde..






kuih ini memang ramai peminatnya..dari segi warna ataupun rasanya..sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang






resepi dari Azie Kitchen..
tengok resepi klik SINI



Bahan-bahan:
Tepung pulut (ikut suka berapa banyak) - saya guna separuh paket
5 helai daun pandan ( jus pandan secukupnya)
Gula melaka - hancurkan/potong kecil
1/2 biji kelapa parut (ambil bahagian putih saja)
Sedikit kapur


Cara-cara:
Bancuh tepung pulut dengan air pandan dan air kapur sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
Ambil sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula melaka ditengahnya, tutup dan kemaskan bentuk.
Panaskan air hingga mendidih. Masukkan daun pandan dalam air rebusan supaya berbau wangi.
Masukkan bebola pulut yang telah dibulat-bulatkan.
Bila kuih timbul, angkat dan toskan.
Golekkan kuih diatas kelapa parut (campurkan sedikit garam).
Hidangkan.






Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment