Friday, November 30, 2012

siakap goreng ala kadar



Salam di hari yang indah..semoga semua dalam keadaan sihat walafiat ye..dah fikirkan menu seterusnya..kalau belum jom layan ikan goreng siakap kosong..mula tu nak stim je ikan siakap ni, tapi memandangkan suami dan anak tak suka stim mengetim ni, batal la hasrat dihati...2 lawan 1..huhu..ibunya mengalah..tak mengapa lah..yang penting keluarga suka dan gembira dengan hidangan yang kita masak..tak gitu..kalau mereka tak makan membazir pulak no..eh banyak cerita pulak saya ni..jom intai resepinya..



Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap - sederhana - bersihkan dan tos
  • 1 biji tomato 
  • 1 ulas bawang putih tumbuk halus*
  • 1 ulas bawang merah tumbuk halus*
  • 1/2 inci halia tumbuk halus*
  •  garam/pati ayam tumix
  •  sedikit kacang panjang - bersihkan dan potong ikut suka 

Cara-cara:
  1. lumurkan ikan dengan bahan bertanda *, garam/pati ayam tumix dan perapkan selama 20 minit.
  2. gorengkan ikan hingga garing - kuning keperangan.
  3. Angkat toskan minyak. Ketepikan.



Bagi resepi sos kicap ni, saya ambik dari blog mybakingworkshop..tuan punya resepi minta diizinkan share kat sini ye..terima kasih..




Sumber : mybakingworkshop (evelyn Gemina)
Tester   : ibuayah-loveofmylife,blogspot.com


Bahan untuk sos kicap:
  • 8 biji limau nipis - saya guna 6 biji 
  • 10-15 biji cili padi*
  • 5 ulas bawang putih - saya guna 3 ulas *
  • 1 sudu kecil/teh garam*
  • 4 sudu besar/makan gula - saya kurangkan 2 sudu 
  • 10 sudu besar/makan kicap pekat manis - saya guna kicap manis ABC
  • 1/2 gelas air



Cara-cara:
  1. perahkan limau nipis ke dalam mangkuk dan buang bijinya.
  2. tumbuk lumat semua bahan bertanda* .
  3. didalam mangkuk masukkan bahan yang ditumbuk lumat tadi bersama air perahan jus limau, gula, kicap dan air. Kacau rata.
  4. sos kicap ni boleh dihidang dengan lauk-pauk yang lain (ikan goreng, colek mangga/betik/kedondong/nenas)



Kita makan buah tomato cicah sos kicap ni...saja mencuba..sedap..kalau nak intai resepi asal usulnya silakan terjah blog mybakingworkshop.


Selamat Mencuba.




No comments:

Post a Comment