Saturday, December 15, 2012

kek batik

Salam, jom minum petang..kek batik biskut marie dan teh kosong..kek batik memang agak manis sedikit rasanya..ramai yang menyukai dan tidak kurang juga yang tidak berapa meminati..kalau makan benda manis biarlah disertai dengan minuman yang agak pahit sikit..biar balance..hehe..kurangkan gula dalam masakan, tambahkan gula dalam senyuman..huhu..iklan jap..jom minum..



Resepi dari dapur malaysia..Mohon share kat sini..Makasih.









Sumber : dapur malaysia ( Amir Saad )
Tester   :  ibuayah-loveofmylife.blogspot.com








Bahan-bahan:
250g biskut marie - patah 2
150g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko - saya guna van houten
1 sudu besar esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis - saya letak 4 sudu makan
1/2 cawan air
4 biji telur











Cara-cara:
Campurkan milo, esen vanilla, serbuk koko, susu pekat, air, dan telur didalam periuk. Kacau sehingga sekata dengan api yang perlahan.
Masukkan butter, kacau adunan sehingga pekat.Tutupkan api.
Masukkan biskut marie dan gaul sekata.
Masukkan adunan kedalam bekas dan mampatkan.
Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.







 
                                                    bahan utama biskut marie










Kek batik saya yang tak berapa nak menjadi..kurang mampat kot..pendapat saya untuk kek ni, manis..kalau kengkawan yang tak suka manis atau yang diet, bolehlah kurangkan/tak perlu letak susu pekat..sebab serbuk milo dan biskut marie memang dah manis..cadangan je..



Nak tengok resepi asal klik SINI



Selamat Mencuba.

1 comment:

  1. Rajinnya buat kek batik.... sedap ni makan ramai-ramai...

    ReplyDelete