Sunday, December 9, 2012

Sup tulang ala chef hanieliza


Salam di hari minggu, tentu penat seharian berjalan ya..biasalah hari ni kan hari cuti..hari bersama keluarga..hari yang orang mesti keluar jalan-jalan..tak kisah lah jalan window shopping ke...jalan cari makan ke..or saja jalan makan angin ke..yang penting keluarga gembira...tu yang penting kan..
Malam ni menu kami sekeluarga ringkas je..sup tulang campur..daging lembu dan tulang kambing..moobeekk...moobeekk..ha kan dia memanggil dah...makan sup masa sejuk-sejuk ni mesti best..
 
Resepi sup tulang ni dari Chef Hanieliza..sup yang saya buat ni, dah diubahsuai sikit..harap chef tak marah..
 
Jom kita layan sup tulang campur..
 

 
 



Sumber:  hanieliza.blogspot.com
Tester  :  ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



Bahan-bahan:
  • 1kg tulang berdaging - saya campurkan daging lembu & kambing
  • 2 sudu besar minyak makan(masak)
  • 2 sudu besar rempah kurma/sup - bancuh dengan sedikit air (jadikan pes)
  • 4 biji kentang (belah 4) - ni saya tak letak
  • 1 batang lobak merah (potong kecil) - ni pun tak letak
  • 1 helai daun sup dan daun bawang - hiris nipis - untuk tabur
  • 1 batang serai - ketuk
  • 2 biji tomato - belah 4 - yang ni pun tak letak
  • air secukupnya
  • garam secukupnya
  • bawang goreng - untuk tabur
  • limau nipis

Bahan tumbuk:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1/2 sudu kecil lada hitam


Bahan Rempah Tumis:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga



Cara-cara penyediaan:
  1. Tulang dipotong kecil. basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak untuk menumis bahan tumbuk dan rempah tumis.
  3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau ata.
  4. Rebus sehingga daging tulang betul-betul lembut.
  5.  Masukkan air dan garam.
  6. Biarkan reneh sehingga lobak merah dan kentang lembut.
  7. Tutupkan api.
  8. Angkat dan hidangkan. Taburkan daun sup, bawang dan bawang goreng diatasnya.


Note: Tak letak kentang, lobak merah dan tomato sebab nak rasa keaslian sup tulang daging lembu dan kambing tu sendiri..

Sup ni rasa dia lebih kepada rasa kampung sikit, sebab saya hanya gunakan garam sebagai perasa..memang niat tu nak biar rasa original daging ni tak lah ditutupi sangat oleh bahan rempah yang dicampurkan..

Ni buat eksperimen saya je..kalau nak tau resepi asalnya bolehlah ke blog chef hanieliza
di hanieliza.blogspot.com


Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment