Friday, December 21, 2012

Laksa Lemak Terengganu

Salam untuk semua..lewat masukkan entri hari ni...sibuk bermain dengan anak-anak..kebetulan anak adik singgah rumah..so apalagi happy la si abang..dah seminggu mereka tak jumpa sebab si adik balik kampung.. tika ni mereka sedang leka menonton dvd..c ibu dengan komputer nya..hehe..kena cepat ni..kang mereka dah habis tengok tv tak sempat si ibu bergerak..entri kali ni datangnya dari blog shiawaseMrsBangpek..mohon laluan tepek resepi kat sini ye..



Sumber: shiawaseMrsBangpek , kak noor masri
Tester  : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



Bahan Untuk Kuah:
8 ekor @ 800 ikan selayang
2 sudu kecil lada hitam
1/2 inci halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 1/2 biji kelapa parut diambil santan
2 keping asam gelugor
sedikit garam


Cara membuat kuah:
Ikan kembung bersihkan dan rebus hingga masak.
Tos ikan, ambil isi, tumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk, asam gelugur, santan dan garam ke dalam periuk.
Jerang diatas api hingga mendidih dan sebati.


Bahan Untuk Ulam:
Kacang panjang hiris nipis
*boleh gunakan ulam daun kesum, kobis, timun daun kemangi(buang tangkai)


Untuk Sambal:
cili kering rebus dan toskan.
Belacan tumbuk
*tumbukkan cili kering dan belacan.



Laksa ni memang terasa lemaknya..ditambah kuah ikan yang pekat...perggg..sedap..


Selamat Mencuba.



No comments:

Post a Comment