Monday, December 10, 2012

perut lembu masak kari

Salam semua, dah makan tengahari ke? saya dah makan nasi putih dengan perut lembu masak kari..rumah dah bau macam restoran mamak dah..huhu..tak pe..febreeze kan ada..sembur je..hilang bau..nyaman rasa...nyaman + kenyang =mengantuk..kenyang perut suka hati..
Oh ya, skodeng resepi ni kat blog sinar kehidupanku..kak yatie saya kongsi resepi kat sini ye...makasih.
Tapi, saya dah tukar bahan ayam tu dengan perut lembu..boleh yek..nak tau macam agaknya rasa kalau perut lembu dimasak kari..tak pernah makan..tu nak tau rasanya..sebab tengok kat kedai mamak ada sardin dimasak kari..yang lebih pelik saya pernah tengok kacang botol dimasak kari..memang hitamlah warnanya..mula tu ingat daging masak hitam..bila tengok dekat rupanya kacang botol..mamak oh mamak..semua benda engkau nak masak kari..
Pada tetamu kat luar sana, sila lah menjamu mata  dan jangan lupa tulis resepinya..jangan juga tak cuba...apa apa pun, yang penting masakan yang kita sediakan, menggembirakan keluarga kita...kak yatie resepi ni best la..kalau nak tengok resepi asalnya klik kat SINI ...




Sumber: sinar kehidupanku (kak yatie)
Tester  :  ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



                                                         perut lembu masak kari




Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam - potong 16, cuci, toskan - ganti dgn perut lembu (bersihkan dan rebus  sehingga empuk kemudian toskan)
  • 4 tangkai daun kari
  • 1 labu bawang besar - tak de stok habis
  • 6 biji limau kasturi - diambil jusnya
  • minyak masak untuk menggoreng ayam dan menumis rempah
  • Gula
  • Garam
  • Serbuk kunyit


Bahan Kisar:
30 tangkai cili kering - saya guna 3sudu besar je - tak nak pedas sangat
1 labu bawang besar - tak de
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sm halia
1 batang serai
2 sudu besar udang kering.





Cara penyediaan:
  1. Panaskan minyak untuk menggoreng.
  2. Gaul perut dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak dan ketepikan.
  3. Tinggalkan dalam 1/2 cawan minyak untuk menumis daun kari. Tumis sehingga naik bau.
  4. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan perut yang telah digoreng separuh masak tadi, diikuti garam dan gula secukup rasa. Kacau rata sehingga sebati.
  6. Biarkan sehingga perut masak. Setelah itu, tutupkan api dan tuangkan jus limau kasturi. Gaul sekali lagi.
  7. Dah siap. Bolehlah dihidangkan.

 

Note: Saya makan kari perut ni dengan nasi putih je..mabeles..kuahnya pekat memang ala-ala mamak..tapi bau kari tak kuat sangat..yang sedang-sedang saja..ngam-ngam gitu..memang layan punya..masak jangan tak masak..



Selamat Mencuba.








No comments:

Post a Comment