Wednesday, December 5, 2012

Kari Ayam Kering Ala Rendang



Salam, dari pagi dok fikir apa saya nak masak petang ni ye..idea kering dah..nak cuba masakan orang putih, kompom tak laku dalam rumah ni..selera kampung sebenar-benarnya la katakan..jalan punya jalan jatuh balik kat resepi mat gebu kari ayam kering ala rendang..yang ni kompom sehingga menjilat jari la..cik abang kita peminat masakan kari..kari lembu ke..kari ayam..kari kambing ke..semua bedal punya lah..kari, gulai memang tak pernah miss masak dalam seminggu..
tak sabar nak merasa kari ayam ala rendang ni..sebaik je selesai memasak saya terus ambik gambar..terus tulis entri..cepat semacam je ye..hehe..ada program favourite malam ni... Vokal Bukan Sekadar Rupa..tu la pasai maknya cepat bagai nak rak tu...nak duduk depan tv rupanya..



Ada juga penambahan dan pengurangan bahan yang saya ubahsuai sikit je, supaya menepati selera tekak sang suami dan anak..harap cik mat gebu tak marah ye..saya mohon ulang tayang resepi kat sini..makasih.





Sumber : dapurtanpasempadan.blogspot.com
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



Bahan-bahan:

  • 800gm ayam - bersihkan, potong ikut suka dan toskan.
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 2 keping asam gelugor
  • 21/2 camca besar rempah kari - bancuh dengan 1/2 cawan air ( saya guna kari faiza)
  • 3 camca besar cili kisar - saya kurangkan kepada 1 camca ( anak tak suka pedas)
  • 800ml santan - kurangkan kepada 500ml 
  • 3 camca besar madu - ganti dengan gula 


Bahan kisar:
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras


Bahan Tumis:
3 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang puith - dihiris
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis



Cara-cara:

  1. Panaskan kuali, bubuh sedikit minyak masak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis sehingga berbau harum.
  2. Masukkan bahan yang dikisar kedalam kuali, diikuti  dengan cili kisar dan rempah kari.Tumiskan sehingga naik minyak. Setelah itu masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut.
  3. Tuangkan santan dan asam gelugor kedalam kari ayam dan masak sehingga kering.
  4. Masukkan daun kunyit dan garam secukup rasa - ikut citarasa la
  5. Gaul rata biar rempah sebati. Biarkan seketika. Tutupkan api.
  6. Angkat dan hidangkan panas.



Note: Kari Ayam Kering Ala Rendang ni, saya buat agak kering kontang sikit..sampai minyak terkeluar..rujuk gambar kat atas..kalau tak suka kering sangat boleh lah ikut resepi asal dari mat gebu dapurtanpasempadan.blogspot.com.


Selamat Mencuba.



2 comments: