kek coklat ni memang senang nak buat..yang penting bahan yang digunakan tak la mahal sangat..bak kata orang pek ekonomi gitu...tak gitu..
Sumber:Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza ( blog: Seharum Kasturi)
Tester: ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
Bahan A:
1 cawan susu cair - saya guna susu UHT Full cream
1 cawan air - masak
1 cawan mentega cair - saya guna minyak masak
2 cawan gula perang
Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko - serbuk koko van houten
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C:
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Untuk Krim Coklat:
1 cawan susu pekat - saya guna 3/4 cawan
2 sudu makan mentega
Cara Membuat Kek:
- Panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Kacau semua bahan A dalam mangkuk besar sehingga sebati.
- Ayak bahan B ke dalam mangkuk berisi bahan A tadi. Kacu rata.
- Bahan C dipukul dengan garpu secara perlahan dan masukkan kedalam mangkuk berisi bahan A & bahan B. Kacau lagi supaya sebati.
- Lapik loyang dengan kertas minyak. Tuangkan adunan kek.
- Kukuskan selama 1jam dengan api sederhana (supaya kek tak pecah)
- Hiaskan dengan krim coklat..saya suka makan kek bila dah sejuk..terpulang selera masing-masing..
- Masukkan susu pekat & serbuk koko kedalam periuk. Kacau rata.
- Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan mentega & kacau rata.
- Tutup api & kacau krim coklat sehingga sebati.
saje je tabur cheese ..anak nak..kalau tak suka tabur coklat rice je..
Selamat mencuba..memang berbaloi..baloi...
No comments:
Post a Comment