Tuesday, November 6, 2012

sotong sumbat versi kelantan

Salam semua..semoga sihat sejahtera hendaknya..ni ha..semalam suami dok tanya bila nak buat sotong sumbat..jadinya saya pun cari la resepi yang senang nak ikut..ala ala mudah dan ringkas tu..bw..bw..jumpa la dengan Mesra.net Recipe ni..minta izin kongsi resepi kat sini ye.. masa untuk selongkar dapur..yes..yes.. bahan-bahan yang diperlukan ada kat dapur..apalagi jom kita masak..Ha..ni la hasilnya..tak comei macam orang lain buat..



                             sotong sumbat ku

Sumber : Mesra.net Recipe ( Suzie )
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



Bahan-bahan:
  • 1 kilo sotong
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 ketul gula melaka
  • 2 cawan santan ( sederhana pekat)
  • 1 cawan gula - saya bubuh 5sudu ( secukup rasa)
  • sedikit (secubit)  garam
  • daun pandan



Cara-cara:
  1. Bersihkan sotong
  2. masukkan beras pulut yang telah direndam dengan santan pekat kedalam badan sotong (1/3 bahagian sotong) kemudian gunakan kepala sotong sebagai penutup (pin gunakan lidi).
  3. masukkan sotong kedalam periuk yang telah diletakkan santan, gula melaka, gula dan garam.
  4. masukkan daun pandan.
  5. masak sehingga kuahnya menjadi pekat (gunakan api sederhana).
  6. Angkat dan bolehlah dihidangkan.

Jangan lupa mencuba resepi ni..sambung pada entri akan datang..

No comments:

Post a Comment