Thursday, November 22, 2012

Bubur Ayam Hati Ayam

Salam hari khamis..bila pandang ke luar tingkap matahari bersinar indah, cerah dan berawan..semoga hari ni dan hari-hari seterusnya  indah buat kita semua..Amin...Alhamdulillah anak dah beransur pulih..demam, batuk & selesema  3+1  dan berkurang..malam ni boleh lah tido lena sikit..dah 3 hari berjaga malam bersengkang mata..takut demam naik tinggi pulak..anak saya bila sakit ha dimintaknya benda-benda yang tak ada dalam menu seharian dia..hari tu nak makan roti canai cicah nenas..hari ni pulak nak makan bubur ayam..bubur ayam ni boleh dikategorikan breaklunch la..breakfast + lunch.. nak makan masa breakfast pun boleh, nak makan masa lunch pun boleh gak..bubur bukan untuk orang sakit je tau..yang sihat tubuh badan atau yang nak diet lagi la ok..apakata kita tinjau kat bawah dulu..





Bahan-bahan:

  • 1liter air rebusan ayam
  • 1 cawan beras - ( 250ml)
  • 2 sudu teh sos ikan - boleh ganti sos tiram
  • 3 ulas bawang merah - dihiris halus
  • 1 ulas bawang putih - dihiris halus
  • 1 batang serai - dihiris halus
  • 1/2 inci halia - dihiris halus
  • segenggam isi ayam - hiris 
  • segenggam daging lembu -hiris halus - tak de tukar hati ayam
  • Sedikit udang kering saya tumbuk halus - tabur
  • Sedikit cili buang biji 
  • Garam dan gula

*bahan alternatif - b/goreng, kacang pis, lobak merah, d/bawang, d/sup - boleh letak jika suka



Cara-cara:

  1. Bersihkan beras dan toskan.
  2. Rebus beras dan air rebusan ayam hingga menjadi bubur.
  3. Masukkan halia, bawang putih, bawang merah dan serai. Gaul  hingga sebati.
  4. Setelah itu masukkan pula isi ayam dan hati ayam.
  5. Akhir sekali masukkan bahan perasa. Garam dan gula secukup rasa.
  6. Angkat dan hidangkan. Makan bubur semasa ia masih panas lagi sedap.





bubur ayam tabur udang kering 



Bubur ayam sesuai di makan tak kira pagi, petang ataupun malam..


Selamat Mencuba..



No comments:

Post a Comment