Bahan-bahan:
- 1liter air rebusan ayam
- 1 cawan beras - ( 250ml)
- 2 sudu teh sos ikan - boleh ganti sos tiram
- 3 ulas bawang merah - dihiris halus
- 1 ulas bawang putih - dihiris halus
- 1 batang serai - dihiris halus
- 1/2 inci halia - dihiris halus
- segenggam isi ayam - hiris
- segenggam daging lembu -hiris halus - tak de tukar hati ayam
- Sedikit udang kering saya tumbuk halus - tabur
- Sedikit cili buang biji
- Garam dan gula
*bahan alternatif - b/goreng, kacang pis, lobak merah, d/bawang, d/sup - boleh letak jika suka
Cara-cara:
- Bersihkan beras dan toskan.
- Rebus beras dan air rebusan ayam hingga menjadi bubur.
- Masukkan halia, bawang putih, bawang merah dan serai. Gaul hingga sebati.
- Setelah itu masukkan pula isi ayam dan hati ayam.
- Akhir sekali masukkan bahan perasa. Garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan hidangkan. Makan bubur semasa ia masih panas lagi sedap.
bubur ayam tabur udang kering
Bubur ayam sesuai di makan tak kira pagi, petang ataupun malam..
Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment