Sunday, November 11, 2012

Petua Dapur 2

Sumber: HM - Faizatul Farlin Farush Khan

Mengenal Pasti Sayur Yang Segar

  • Jika ingin membeli sayur contohnya bendi, pastikan hujungnya tidak keras. Kalau buah tomato pula, pastikan tidak terlalu berwarna oren bagi memastikan jangka hayatnya lebih panjang ketika disimpan di rumah.
Mencantikkan Rupa Sayur

  • Rebus sayur dalam air yang dicampurkan sedikit minyak masak sebelum dihidangkan. Minyak tadi akan menyebabkan sayur nampak cantik, berkilat dan menyelerakan.

Menghilangkan Pahit Peria

  • Peria dibuang bijinya, potong ikut suka dan cuci bersih. 
  • Peria yang telah dipotong itu direndam dalam dlam larutan air garam( satu sudu) dan biarkan selama 15minit hingga 25minit bagi mengeluarkan air peria yang pahit. 
  • Selepas itu, cuci peria hingga bersih bagi membuang garam pada peria. 
  • Rebus peria selama 5minit, angkat dan toskan..bolehlah dimasak mengikut selera masing-masing.

Kekalkan Kesegaran Taugeh
  • taugeh direndam dalam air dan lebih elok lagi sekiranya dititiskan sedikit perahan limau

Kekalkan Kesegaran Bendi
  • Rebus kacang bendi tanpa memotongnya dalam tempoh singkat dalam air yang dicampur dengan satu sudu minyak masak. Cara ini memastikan bendi tahan lama dan tidak berlendir.




1 comment: