Sunday, November 18, 2012

Ayam Panggang Rosemary Sos Lada Hitam

Salam, sihat ke semua..Alhamdulillah..sebenarnya ayam panggang ni masak tengahari tadi, tak sempat nak post..semalam teringin nak makan ayam panggang tak sempat buat..semuanya tak sempat je ye..berbagai alasan..huhu..sibuk dgn malas sekali la..hehe..nak makan makanan ala barat pulak tu..eh apasal selera orang putih pulak ye..tengah tengah sejuk ni boleh la layan ayam panggang..yum..yum..dengan sos lada hitam pekatnya..wuhh tak sabar nak makan..jomlah ikut saya ke dapur..

kita masak.. 


Resepi  : Jamie Oliver
Sumber : SriRasa Bidara (Khairiah Khaizu)
Tester   :  ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam - dibelah 4 - saya potong kecil
  • 5 ulas bawang putih - direbus
  • 1 inci halia - disagat - tak letak
  • 1 1/2 sudu besar rosemary kering
  • 2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus
  • 2 sudu besar madu
  • 3 sudu besar gula perang
  • 2 kiub ayam
  • 2 biji lemon - hiris - tak letak
  • 4 sudu besar olive oil - tak de guna minyak jagung
  • Garam
  • Timun untuk hiasan


Cara-cara:
  1. Bersihkan ayam dan ketepikan.
  2. Campurkan semua bahan dengan minyak jagung. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang. 
  3. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam @ hingga masak.
  4. Hidang bersama salad dan sos lada hitam.

 


Homemade Sos Lada Hitam( Cara Ros)
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Tester             : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


 Bahan Untuk Sos:
  • 1 sudu kecil kicap pekat atau kicap manis*
  • 3 sudu kecil serbuk lada hitam*
  • 2 inci halia* - tak letak
  • 1/2 biji bawang besar ( saiz sederhana)* - tak letak
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 kiub pati ayam maggi* - saya guna 2sb
  • 2 sudu besar gula - tak letak
  • beberapa titik minyak bijan ( ni kalau tak nak letak pun takpe) - tak de guna butter 1sk
  • 1/2 gelas air
  • sedikit bancuhan tepung jagung


Cara Penyediaan Sos:
  1. Kisar semua bahan yang bertanda *( saya tumbuk je) dengan 1/2 cawan air hingga hancur.
  2. Guna api sederhana.
  3. Masukkan bahan yang ditumbuk, pati ayam dan air ke dalam periuk, masak sehingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan pula butter. Untuk memekatkan kuah, masukan bancuhan tepung jagung, kacau selalu agar tidak berketul.
  4. Setelah likat, padamkan api. 
  5. Bolehlah dihidangkan bersama ayam panggang tadi.

Suami suka makan roti dengan sos ni..anak pulak makan nasi dengan sos ni..saya pulak tentulah dengan ayam panggang..sedap..masing-masing punya selera la..
Terima kasih yang empunya resepi memang sedap..cuba jangan tak cuba..Selamat Mencuba.






No comments:

Post a Comment