Friday, November 9, 2012

pulut mangga

Salam semua..ada yang tido ke..al maklum la sekarang ni kan musim hujan..jadi semua rasa mengantuk ye...tempat saya ni dah seminggu rasanya hujan turun sebelah petang..hujan-hujan macam ni nak buat kejo pun malas..jangan kan kejo nak makan pun malas.. idea masak pulut ni datang tiba-tiba je..dua hari lepas niat dihati nak masak pulut untuk adik yang nak datang umah..tapi tak sempat la pulak..ni pun anak pesan..ibu nak makan pulut boleh..apalagi ke dapur la jawabnya..jom kita masak..cara masak pulut ni ringkas je..


Sumber: Majalah Wanita
Tester  : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


Bahan-bahan:

1/2 kg beras pulut - saya guna beras pulut susu Faiza
2 cawan santan
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
2 biji mangga masak 
2 sudu teh tepung jagung


Cara membuat:
  1. Rendam pulut semalaman-beras pulut Faiza hanya rendam 2-3jam. Kukus pulut  tersebut selama 25minit.
  2. Sementara itu panaskan santan, gula dan garam dengan api sederhana hingga mendidih (pastikan santan sentiasa dikacau supaya tidak pecah).
  3. Setelah itu asingkan santan kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan tepung jagung dan dikacau hingga sebati. Satu bahagian lagi dimasukkan ke dalam pulut   dan biarkan selama 10 minit.
  4. Hidangkan pulut dengan santan dan juga mangga.


Note :  Ada yang suka makan pulut dengan serunding daging atau sambal kelapa.
      
            Cicah dengan apa pun boleh..Ikut selera tekak masing-masing..Selamat mencuba
           


2 comments: