Sumber: may
Tester : ibuayah-loveofmylife-blogspot.com
Bahan-bahan:
Tart Shell (1/2 adunan)
Bahan A:
200gm mentega
100gm gula aising
1/4 sudu teh esen vanila
Bahan B:
1 biji telur
Bahan C:
420gm tepung - superfine
1 sudu makan susu tepung
Cara-caranya:
Pukul bahan A hingga lembut.
Masukkan Bahan B pukul hingga gebu dan berkrim.
Masukkan Bahan C gaul rata - gaul adunan sehingga menjadi doh yang lembut dan licin.
Ambil sedikit doh, tekankan kedalam acuan tart (cucuk dasar tart shell dgn garpu).
Bakar dalam oven dengan suhu 170c selama 12-15minit.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebelum masukkan filling cream cheese.
Bahan Untuk Cream Cheese Filling:
250gm cream chess
20g butter
60g gula aising
100g fresh cream
1 biji telur
cheddar cheese secukupnya - topping
Cara-caranya:
Satukan cream cheese, butter dan gula - pukul hingga cream cheese lembut (ambil simpan sedikit utk sapu)
Masukkan telur pukul hingga sebati.
Masukkan fresh cream pukul hingga cream cheese agak pekat.
Sedia untuk digunakan.
Isikan cream cheese ke dalam tart shell..isi hingga penuh, tapi jangan terlalu penuh..nanti tertumpah..bakar pada suhu 160c selama 10-15minit (gunakan api bawah saja).
Setelah tart agak sejuk, sapukan cream cheese yang disimpan di awal proses membuat filling tadi, dan parutkan cheddar cheese diatasnya. Sejukkan beberapa jam sebelum dimakan.
beberapa cheese tart yang saya buat eksperimen rasa...ni cheese tart yang saya bubuh tiga titik nescafe pekat dan madu..sedap jugak..ada rasa tiramisu sikit..anak saya kata mabeles..terangkat telinga mendengarnya...terima kasih la pada may sumber ilham dan tak lupa pada nadz dan emma gemina...saya pun nak kata juga..mabeles...semoga teruskan mencipta resepi yang hebat..gempak..gitu..
Resepi asal klik SINI
Selamat Mencuba.
Ada pelbagai jenis tart....tak pernah pula cuba buat cheese tart.biasa buat tart telur aje...kena cuba buat cheese tart nih...;)
ReplyDelete