Wednesday, January 9, 2013

Spaghetti Tomato Tradisional

Salam semua..bersiaran di pagi rabu yang indah ditemani awan yang kelabu..mungkin kah hujan akan turun?..atau redup mendung berterusan?..hujan atau panas ada hikmahnya..walau apapun yang berlaku, kita harus menerimanya dengan redha..berbalik pada entri pagi ni, saya menyediakan  spaghetti tomato tradisional untuk sarapan seisi keluarga..spaghetti ni lebihan yang semalam..memang siap rebus banyak sikit, sebab memang plan nak buat untuk sarapan pagi ni..




resepi dari cik mat gebu..bila baca ulasan cik mat mengenai citarasa sesetengah orang bila makan spaghetti ni, saya tergelak sendiri sebab teringatkan sang suami yang memang tak suka letak banyak bahan asing yang lidahnya tak kenal...macam cik mat kata, ada yang rasa macam kapur barus..tu memang suami ada kata..dia kata makanan om putih ni..pelik la..rasa pe benda ni..atas faktor ni la saya jarang-jarang memasak makanan barat...rumah ni ada yang tak leh trima...jadinya spaghetti ni terpaksa diolah mengikut citarasa suami..saya pinjam resepinya yeah cik mat..makasih.


Sumber : dapurtanpasempadan
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
                                 


Bahan-bahan:

spaghetti secukupnya - rebus, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun (ganti minyak jagung).
parutan keju parmesan 
sedikit extra virgin olive oil - tak letak
daun pasli - tabur


Bahan Sos:

1  tin sos tomato jenis plum - saya guna tomato prego 
1/2 cawan sos tomato
3 batang sosej ayam ayamas - saya ganti dengan daging kisar ramly 
10 kuntum cendawan butang - tak letak
1 biji bawang besar - cincang halus
3 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca besar gula - saya kurangkan kepada 1/2
1/2 camca garam - tak letak
1 kiub pati ayam maggie - tak de ganti dengan tumix (2 sudu teh)
2 helai bay leaf - tak letak
1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara:

Untuk Sosnya: Panaskan kuali. Bubuh sedikit minyak jagung(seeloknya guna minyak zaitun), goreng bawang besar dan bawang putih hingga keperangan. Masukkan daging cincang.
Masukkan tomato dan sos tomato. Gaulkan rata. Kemudian tuangkan air diikuti dengan pati ayam tumix dan gula. Kecilkan api.
Perasakan rasa. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau sebati. Tutupkan api.
Akhir sekali, masukkan spaghetti dan keju. Gaul lagi.
Angkat dan hidangkan.




Yang nak tengok resepi asalnya sila klik SINI

Bolehlah taburkan daun pasley atau parutan keju atasnya..


Selamat Mencuba.







No comments:

Post a Comment