Sumber : cik may
Original : cik emma gemina
Tester : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
Bahan A
60g susu segar
50g cream cheese
4 sudu besar serbuk koko
Bahan B
25g minyak jagung
Bahan C
65g superfine (diayak)
Bahan D
6 biji kuning telur
55g gula kastor
secubit garam
Bahan E
3 biji putih telur
55g gula kastor
*pukul telur hingga berbuih, masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
Bahan F
150ml fresh cream - stok x cukup buat 60ml
*pukul hingga kembang
Cara-cara:
Masak bahan A secara double boiler sehingga cheese cair. Matikan api, masukkan bahan B, gaul sebati.
masukkan bahan C dan gaul lagi.
Kemudian masukkan bahan D, sedikit demi sedikit, gaul sebatikan.
Dalam mangkuk yang sama, masukkan separuh bahagian bahan E, kaup perlahan-lahan ulang sampai bahan E habis.
Tuang adunan ke dalam loyang segiempat (12x12cm) yang digris dan dialas dengan baking paper.
Ratakan permukaan adunan kek dan bakar pada suhu 160 c selama 10-15 minit.
Setelah kek masak, terbalikkan atas wire rack yang dialas dengan baking paper.
Biarkan kek sejuk dulu, kemudian barulah disapukan bahan F.
Gulung perlahan-lahan dan sejukkan didalam peti sejuk sebelum dipotong.
Nak tengok resepi asal klik SINI
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment