Saturday, January 19, 2013

chocolate swiss roll

Salam semua..semoga dalam keceriaan sentiasa..entri ni dah tiga dalam draft..tak sempat nak kemaskini..halangan demi halangan membataskan masa dan peluang untuk berada dihadapan komputer..chewahh..bermadah berhelah saya ye...berbalik pada entri saya kali ni, chocolate swiss roll adalah kek gulung pertama buatan tanganku...nampak gayanya tak berapa nak menjadi..dah cuba gulung sekemas yang mungkin, tapi tangan kayu ni tetap keras, menyebabkan kek gulung tak cantik kejadiannya...walaupun jadinya tak comel, rasa dan kelembutan kek ni cukup sempurna bagiku..terima kasih buat cik may sumber saya dapat ilham untuk swiss roll ni..juga yang empunya resepi cik emma gemina..izinkan saya berkongsi resepi kat sini..oh ya..saya ada tambahkan koko dalam resepi ni..terima kasih..



Sumber : cik may
Original : cik emma gemina
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


Bahan A
60g susu segar
50g cream cheese
4 sudu besar serbuk koko 

Bahan B
25g minyak jagung

Bahan C
65g superfine (diayak)

Bahan D
6 biji kuning telur
55g gula kastor
secubit garam

Bahan E
3 biji putih telur
55g gula kastor
*pukul telur hingga berbuih, masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.

Bahan F
150ml fresh cream - stok x cukup buat 60ml
*pukul hingga kembang


Cara-cara:
Masak bahan A secara double boiler sehingga cheese cair. Matikan api, masukkan bahan B, gaul sebati.
masukkan bahan C dan gaul lagi.
Kemudian masukkan bahan D, sedikit demi sedikit, gaul sebatikan. 
Dalam mangkuk yang sama, masukkan separuh bahagian bahan E, kaup perlahan-lahan ulang sampai bahan E habis.
Tuang adunan ke dalam loyang segiempat (12x12cm) yang digris dan dialas dengan baking paper.
Ratakan permukaan adunan kek dan bakar pada suhu 160 c selama 10-15 minit.
Setelah kek masak, terbalikkan atas wire rack yang dialas dengan baking paper. 
Biarkan kek sejuk dulu, kemudian barulah disapukan bahan F.
Gulung perlahan-lahan dan sejukkan didalam peti sejuk sebelum dipotong.




Nak tengok resepi asal klik SINI


Selamat Mencuba.







No comments:

Post a Comment