Sumber: Dapur Kecilku
Tester : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
Bahan-bahan:
1 ekor salmon - potong keping
1 labu bawang besar (saiz kecil) - hiris nipis
4 ulas bawang merah*
1/2 biji buah keras*
2 batang serai
1/2 inci halia*
2 tangkai cili api*
2 sk serbuk kunyit
4 keping lengkuas dihiris nipis*
daun pucuk ubi
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa
Cara-cara:
Tumbuk lumat semua bahan yang bertanda *.
Panaskan periuk guna api sederhana.
Masukkan santan diikuti dengan bahan yang ditumbuk tadi.
Masukkan serbuk kunyit.
Serai dititik/ketuk dan masukkan ke dalam santan.
Kacau santan sehingga mendidih.
Sentiasa kacau santan supaya tidak pecah.
Masukkan ikan salmon diikuti bawang besar.
Masukkan garam secukup rasa. Biarkan seketika. Kecilkan api kecil.
Bila ikan dah masak bolehlah diangkat.
resepi asal klik SINI
Pucuk ubi menambahkan lagi kesedapan ikan salmon ni..ala-ala patin masak lemak guna daun kesum..
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment