Sumber : My Menu
Tester : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
Bahan-bahannya:
Ayam setengah ekor dibersihkan dan dipotong ikut suka.
bawang merah besar(bawang India) dipotong 3
1 setengah inci halia
2 ulasbawang putih
5 tangkai cili kering bersihkan biji dan direndam(air suam) - saya guna 3 keping tak nak pedas sangat
2 keping asam keping - saya guna 1 keping je
rempah 4sekawan
manisan/ gula melaka secukup rasa- ikut suka
garam - ikut rasa
santan- saya guna santan kara segera ( 1 kotak )
rempah kari Ayam/Daging Adabi - jadikan pes ( saya guna 3sudu besar )
minyak masak
air masak - 1-2gelas
Cara-cara:
- Kisar/ tumbuk halus bawang merah besar(bwg India), bawang putih, halia, cili kering
- Panaskan kuali, kemudian tumiskan bahan-bahan yang dikisar/tumbuk tadi dan rempah 4sekawan. Gaul sebati. Masukkan rempah kari Ayam/Daging Adabi yang telah dijadikan pes. Gaul rata biarkan rempah masak..
- Masukkan ayam dan kacau sehingga rempah menyaluti ayam. Guna api sedehana.
- Biar ayam kecut dan masak.
- masukkan air masak dan santan. Mula-mula masukkan air masak, curahkan kat sekeliling gulai diikuti santan dan kacau rata secara perlahan. Bahagian tengah tak payah kacau.
- Bila santan dah menggelegak kecilkan api. boleh letak kentang(saya tak letak) kalau suka.
- Akhir sekali masukkan garam dan manisan ikut rasa.
- Hidangkan. Gulai lagi lama lagi sedap. Memang best makan.
No comments:
Post a Comment