Monday, February 18, 2013

Sotong Udang Masak Merah Bersama Jambu Batu

Salam..tengahari ni saya menyediakan hidangan sotong masak merah bersama jambu batu...jambu batu?..betul la tu..tak silap baca..hari ni resepi datang nya dari blog cik Tom si gadis tomato..izinkan share resepi kat sini yer..


Jom kita menjamu mata dulu..sila kan..






Jambu batu ni saja nak bereksperimen..nak habiskan stok..hehe..resepi ni saya dah olah ikut citarasa orang kat rumah ni..berlaku penambahan bahan dalam menyediakan hidangan ni...mohon pemilik resepi halalkan yer..





Sumber: Cik Tom ( Gadis Tomato )


Bahan-bahan:
500gm sotong - bersihkan (buang tulang belakang), potong kecil dan tos
10 keping udang - bersihkan  (buang urat belakang) dan tos
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
1/2 labu bawang merah - tumbuk halus
1/2 labu bawang besar - potong bulat
3 sudu besar cili kisar
2 keping jambu batu - buang biji dan potong dadu
5 biji tomato ceri - tak letak
1 biji tomato segar - di hancurkan ( resepi asal tak letak)
garam masala
minyak untuk menumis


Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk halus sampai naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan tomato segar(dihancurkan). Kacau hingga menjadi warna merah pekat.
  3. Masukkan sotong dan udang. Bubuh sedikit air dan kacau rata. Tutupkan kuali.
  4. Bila sotong, udang dah empuk, masukkan jambu batu dan bawang besar yang dihiris bulat. Gaul sebatikan.
  5. Perasakan secukup rasa.
  6. Tutupkan api. Bolehlah dihidang. 



Tips: Jangan masak terlalu lama, nanti udang/sotong jadi keras.


 Kalau nak tau rasa jambu batu tu..kena la cuba resepi ni.. 


Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment