Thursday, January 24, 2013

Ayam Masak Beriani

Salam Maulidur Rasul...semoga semua sihat dan ceria sentiasa...hari ni nak kongsikan resepi ayam masak beriani, yang resepinya dari blog CT Delima..resepi asal dari Chef Hanieliza yang kemudiannya diolah oleh CT mengikut resepi dari Mat Gebu..




Terima kasih semua untuk resepi yang best ni..kategori makanan seimbang gak la..itu bagi saya la..ada kentang, ada ayam ada bahan rempah..serba-serbi kan..istimewanya lauk ni, ianya tidak menggunakan santan..best kan..eh, sembang banyak pulak saya ni..silalah menjamu mata..




Lauk Ayam Masak Beriani ni, kita makan dengan nasi putih dan acar je..CT pula dengan nasi ketumbarnya..





Sumber:  Che CT
Tester  : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 12 bahagian
4 sudu rempah beriani - jadikan pes
1 cawan yogurt
3 sudu besar tomato puree
3 biji kentang - potong kecil
3 biji tomato ranum - kisar dengan 2 cawan air
8 buah tomato ceri - tak de
3 biji cili merah - tak letak
3 biji cili hijau - pun tak letak
2 labu bawang besar - belah 4
1 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
 garam secukup rasa


Bahan Kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia


Bahan Tumis:
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
 minyak untuk menumis


Cara-cara:
Bersihkan ayam dan toskan. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis semua rempah sekawan dan daun kari.
Masukkan bahan tumbuk (kisar), pes rempah beriani dan ayam. Kacau rata. Biarkan hingga naik minyak.
Masukkan tomato puree dan tomato kisar. Biarkan hingga ayam lembut.
Masukkan kentang dan yogurt. Masak sampai kuah pekat dan naik  minyak.
Masukkan tomato ceri, cili merah, cili hijau, bawang besar dan daun ketumbar. Perasakan secukupnya.
Bila ayam dah lembut (layu), tutupkan api. Hidangkan.


Bahan Acar:
1/2 labu bawang besar - hiris nipis panjang
1 cm halia - hiris nipis panjang
2 ulas bawang merah kecil - hiris nipis panjang
sedikit timun/lobak merah - hiris nipis panjang 
sedikit nenas / mangga - hiris nipis panjang
1 tangkai cili padi - hiris nipis serong
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
8 sudu makan cuka


Cara-cara:
Dalam mangkuk, tuangkan cuka, gula, dan garam. Kacau hingga semua bahan larut.
Masukkan bawang besar, bawang merah kecil, halia, timun/lobak merah, nenas/mangga dan cili padi.
Gaul rata. Hidangkan.





Resepi asak klik SINI


Selamat Mencuba.

Tuesday, January 22, 2013

Cheese Tart

Salam pagi selasa...di kesempatan ini, saya akan kongsikan resepi semalam yang di skodeng dari blog may.. storyofmylife..cheese tart..seronok jalan-jalan kat blog may ni...cuci mata..warna warni..macam-macam ada..saya mohon izin share resepi kat sini..makasih..




Sumber: may 
Tester  : ibuayah-loveofmylife-blogspot.com



Bahan-bahan:
Tart Shell (1/2 adunan)

Bahan A:
200gm mentega
100gm gula aising 
1/4 sudu teh esen vanila

Bahan B:
1 biji telur

Bahan C:
420gm tepung - superfine
1 sudu makan susu tepung




Cara-caranya:
Pukul bahan A hingga lembut.
Masukkan Bahan B pukul hingga gebu dan berkrim.
Masukkan Bahan C gaul rata - gaul adunan sehingga menjadi doh yang lembut dan licin.
Ambil sedikit doh, tekankan kedalam acuan tart (cucuk dasar tart shell dgn garpu).
Bakar dalam oven dengan suhu 170c selama 12-15minit.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebelum masukkan filling cream cheese.




Bahan Untuk Cream Cheese Filling:
250gm cream chess
20g butter
60g gula aising
100g fresh cream
1 biji telur
cheddar cheese secukupnya - topping



Cara-caranya:
Satukan cream cheese, butter dan gula - pukul hingga cream cheese lembut (ambil simpan sedikit utk sapu)
Masukkan telur pukul hingga sebati.
Masukkan fresh cream pukul hingga cream cheese agak pekat.
Sedia untuk digunakan.

Isikan cream cheese ke dalam tart shell..isi hingga penuh, tapi jangan terlalu penuh..nanti tertumpah..bakar pada suhu 160c selama 10-15minit (gunakan api bawah saja).

Setelah tart agak sejuk, sapukan cream cheese yang disimpan di awal proses membuat filling tadi, dan parutkan cheddar cheese diatasnya. Sejukkan beberapa jam sebelum dimakan.



beberapa cheese tart yang saya buat eksperimen rasa...ni cheese tart yang saya bubuh tiga titik nescafe pekat dan madu..sedap jugak..ada rasa tiramisu sikit..anak saya kata mabeles..terangkat telinga mendengarnya...terima kasih la pada may sumber ilham dan tak lupa pada nadz dan emma gemina...saya pun nak kata juga..mabeles...semoga teruskan mencipta resepi yang hebat..gempak..gitu..



Resepi asal klik SINI



Selamat Mencuba.

Saturday, January 19, 2013

chocolate swiss roll

Salam semua..semoga dalam keceriaan sentiasa..entri ni dah tiga dalam draft..tak sempat nak kemaskini..halangan demi halangan membataskan masa dan peluang untuk berada dihadapan komputer..chewahh..bermadah berhelah saya ye...berbalik pada entri saya kali ni, chocolate swiss roll adalah kek gulung pertama buatan tanganku...nampak gayanya tak berapa nak menjadi..dah cuba gulung sekemas yang mungkin, tapi tangan kayu ni tetap keras, menyebabkan kek gulung tak cantik kejadiannya...walaupun jadinya tak comel, rasa dan kelembutan kek ni cukup sempurna bagiku..terima kasih buat cik may sumber saya dapat ilham untuk swiss roll ni..juga yang empunya resepi cik emma gemina..izinkan saya berkongsi resepi kat sini..oh ya..saya ada tambahkan koko dalam resepi ni..terima kasih..



Sumber : cik may
Original : cik emma gemina
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


Bahan A
60g susu segar
50g cream cheese
4 sudu besar serbuk koko 

Bahan B
25g minyak jagung

Bahan C
65g superfine (diayak)

Bahan D
6 biji kuning telur
55g gula kastor
secubit garam

Bahan E
3 biji putih telur
55g gula kastor
*pukul telur hingga berbuih, masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.

Bahan F
150ml fresh cream - stok x cukup buat 60ml
*pukul hingga kembang


Cara-cara:
Masak bahan A secara double boiler sehingga cheese cair. Matikan api, masukkan bahan B, gaul sebati.
masukkan bahan C dan gaul lagi.
Kemudian masukkan bahan D, sedikit demi sedikit, gaul sebatikan. 
Dalam mangkuk yang sama, masukkan separuh bahagian bahan E, kaup perlahan-lahan ulang sampai bahan E habis.
Tuang adunan ke dalam loyang segiempat (12x12cm) yang digris dan dialas dengan baking paper.
Ratakan permukaan adunan kek dan bakar pada suhu 160 c selama 10-15 minit.
Setelah kek masak, terbalikkan atas wire rack yang dialas dengan baking paper. 
Biarkan kek sejuk dulu, kemudian barulah disapukan bahan F.
Gulung perlahan-lahan dan sejukkan didalam peti sejuk sebelum dipotong.




Nak tengok resepi asal klik SINI


Selamat Mencuba.







Friday, January 11, 2013

Sambal goreng hati ayam bersama tofu

Assalamulaikum.. semoga semua sihat walafiat dihari yang penuh keberkatan ini..amin..semalam entri sambal sotong.. hari ni pun sambal gak..sambal goreng hati ayam bersama tofu telur ..tapi diolah ikut resepi dari blog masakan melly..saya minta pamit tumpang resepinya ye..makasih banyak..blognya keren banget..

ada tambah dan kurang dari segi bahan penggunaan..harap empunya resepi halalkan ye..


Sumber: masakan melly 
Tester : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



Bahan-bahan:
hati ayam - bersihkan, rebus, tos dan goreng garing
2 biji kentang potong dadu dan goreng - saya ganti dengan tofu telur (goreng garing)
1 sudu besar kicap manis
1 helai daun sup - carik kasar
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam dan gula
bawang goreng - tabur


Bahan Kisar:
4 biji buah keras
1 biji tomato
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm belacan - saya ganti sos ikan
5 biji cili - saya guna cili kering ( 10keping)



Cara-cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar hingga terbit minyak.
Masukkan garam, gula,kicap dan daun sup. Gaul sebatikan.
Perasakan secukupnya. Kemudian bolehlah masukkan hati ayam. Gaul lagi.
Akhir sekali, masukkan tofu yang digoreng garing tadi. Sebatikan. Tutupkan api.
Angkat dan hidangkan.


Sesekali mencuba masakan dari seberang..rasanya tak jauh beza dengan masakan kat malaysia..perbezaan hanya pada bahasa..kan..kan..terkial-kial saya membaca blog cik melly ni..apa apa pun kita tetap serumpun....


Resepi asal klik SINI



Selamat Mencuba.







Thursday, January 10, 2013

Sambal Sotong

Assalamualaikum...



ni menu tengahari saya...sambal sotong..resepi skodeng kat blog sinar kehidupanku..





ada tambahan dari segi bahan..izinkan saya yang empunya resepi..makasih..



Sumber: Sinar Kehidupanku
Tester  : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


Bahan-bahan:
1 kg sotong - bersihkan (buang tulang belakang) dan toskan.
2 keping fish cake - potong keping ( goreng garing)
1 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih*
2 biji bawang merah*
1/2 inci belacan*
2 sudu besar air asam jawa
1 cawan cili kering kisar
1 sudu besar kicap manis jalen 
1/2 labu bawang besar - dimayang
1/4 cawan air
1/2 cawan minyak - untuk menumis
2 keping cili kering - potong dua bahagian 
garam dan gula secukupnya


Cara-cara:
Rebus sotong separuh masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
Kisar bahan bertanda *.
Sambil tu, panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar dan cili kering kisar. Biar terbit minyak.
Kemudian masukkan kicap manis, gula dan sedikit air. Kacau rata.
Masukkan sotong, fish cake, jus asam jawa, cili kering dan bawang besar yang dimayang.
Masukkan perasa secukupnya. Kalau dah ok tutupkan api.
Angkat dan hidangkan.



Kalau nak makan dengan nasi putih, nasi lemak atau roti boleh gak..terpulang pada anda..


Nak tengok resepi asal klik SINI


Selamat Mencuba.



Salmon Masak Lemak

Salam semua..nak selitkan menu makan malam kita semalam..salmon masak lemak.resepi salmon masak lemak ni, saya ikut resepi menu yang pernah saya siarkan dulu..siakap gulai kuning dari Dapur Kecilku..





Sumber: Dapur Kecilku
Tester  : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


Bahan-bahan:
1 ekor salmon - potong keping
1 labu bawang besar (saiz kecil) - hiris nipis
4 ulas bawang merah*
1/2 biji buah keras*
2 batang serai 
1/2 inci halia*
2 tangkai cili api*
2 sk serbuk kunyit
4 keping lengkuas dihiris nipis*
daun pucuk ubi 
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa




Cara-cara:
Tumbuk lumat semua bahan yang bertanda *.
Panaskan periuk guna api sederhana.
Masukkan santan diikuti dengan bahan yang ditumbuk tadi.
Masukkan serbuk kunyit.
Serai dititik/ketuk dan masukkan ke dalam santan.
Kacau santan sehingga mendidih.
Sentiasa kacau santan supaya tidak pecah.
Masukkan ikan salmon diikuti bawang besar.
Masukkan garam secukup rasa. Biarkan seketika. Kecilkan api kecil.
Bila ikan dah masak bolehlah diangkat.




resepi asal klik SINI


Pucuk ubi menambahkan lagi kesedapan ikan salmon ni..ala-ala patin masak lemak guna daun kesum..


Selamat Mencuba.

Wednesday, January 9, 2013

Kentang Putar Mushroom

Salam, dan selamat petang semua..selepas menjemput anak dari sekolah, saya menyempatkan diri membuat juadah minum petang yang sedikit ke om putih punya taste gitu..kentang putar mushroom..resepi ni tengok kat blog my1981-storyofmylife..tapi cik may hanya gunakan sos ni, untuk spaghetti carbonara..




saja nak cuba sos spaghetti carbonara untuk kentang putar..rasanya boleh tahan jugak..tak jauh beza dengan sos asalnya..cuma ada rasa kasar sikit bila tergigit cendawan dan roti kering tu..saya tambah satu bahan, roti kering..kebetulan roti kering ada lagi dalam simpanan, jadi saya pun cuba bereksperimen sikit la..hehe..hasilnya macam yang dalam gambar kat atas tu la...minta laluan share resepinya ye cik may..makasih.


Sumber : my1981-storyofmylife
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com



Bahan-bahan:
5 biji kentang - kupas kulit, cuci dan rebus hingga lembut.
secubit garam
roti kering - potong kecil2 bentuk dadu

Bahan Untuk Sos:
1 tin sos carbonara - guna prego
2 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 tin cendawan butang - saya guna 5 biji dan dihiris halus
1/2 cawan susu segar
sedikit pati ayam tumix - saya guna 1 sudu teh
sedikit minyak




Cara-cara:
Putarkan kentang yang telah direbus dan letakkan secubit garam. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum.
Masukkan sos carbonara dan cendawan butang. Gaul rata.
Bila sos dah mula pekat, tambahkan susu segar dan pati ayam tumix. Tutupkan api.
Cedokkan kentang putar kedalam pinggan hidangan. Tuang sos carbonara diatasnya.



Nak tengok resepi asal klik SINI


Kalau makan panas-panas memang perrgh..kompom nak lagi.


Selamat Mencuba.






Spaghetti Tomato Tradisional

Salam semua..bersiaran di pagi rabu yang indah ditemani awan yang kelabu..mungkin kah hujan akan turun?..atau redup mendung berterusan?..hujan atau panas ada hikmahnya..walau apapun yang berlaku, kita harus menerimanya dengan redha..berbalik pada entri pagi ni, saya menyediakan  spaghetti tomato tradisional untuk sarapan seisi keluarga..spaghetti ni lebihan yang semalam..memang siap rebus banyak sikit, sebab memang plan nak buat untuk sarapan pagi ni..




resepi dari cik mat gebu..bila baca ulasan cik mat mengenai citarasa sesetengah orang bila makan spaghetti ni, saya tergelak sendiri sebab teringatkan sang suami yang memang tak suka letak banyak bahan asing yang lidahnya tak kenal...macam cik mat kata, ada yang rasa macam kapur barus..tu memang suami ada kata..dia kata makanan om putih ni..pelik la..rasa pe benda ni..atas faktor ni la saya jarang-jarang memasak makanan barat...rumah ni ada yang tak leh trima...jadinya spaghetti ni terpaksa diolah mengikut citarasa suami..saya pinjam resepinya yeah cik mat..makasih.


Sumber : dapurtanpasempadan
Tester   : ibuayah-loveofmylife.blogspot.com
                                 


Bahan-bahan:

spaghetti secukupnya - rebus, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun (ganti minyak jagung).
parutan keju parmesan 
sedikit extra virgin olive oil - tak letak
daun pasli - tabur


Bahan Sos:

1  tin sos tomato jenis plum - saya guna tomato prego 
1/2 cawan sos tomato
3 batang sosej ayam ayamas - saya ganti dengan daging kisar ramly 
10 kuntum cendawan butang - tak letak
1 biji bawang besar - cincang halus
3 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca besar gula - saya kurangkan kepada 1/2
1/2 camca garam - tak letak
1 kiub pati ayam maggie - tak de ganti dengan tumix (2 sudu teh)
2 helai bay leaf - tak letak
1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara:

Untuk Sosnya: Panaskan kuali. Bubuh sedikit minyak jagung(seeloknya guna minyak zaitun), goreng bawang besar dan bawang putih hingga keperangan. Masukkan daging cincang.
Masukkan tomato dan sos tomato. Gaulkan rata. Kemudian tuangkan air diikuti dengan pati ayam tumix dan gula. Kecilkan api.
Perasakan rasa. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau sebati. Tutupkan api.
Akhir sekali, masukkan spaghetti dan keju. Gaul lagi.
Angkat dan hidangkan.




Yang nak tengok resepi asalnya sila klik SINI

Bolehlah taburkan daun pasley atau parutan keju atasnya..


Selamat Mencuba.







Tuesday, January 8, 2013

Spaghetti Aglio e Olio

Salam, ni menu petang kita..minum bersama laici teh kang..spaghetti aglio e olio..saya suka rasa dan bau bawang putih yang ada dalam spaghetti ni..wangi..resepi datangnya dari dapur Azie Kitchen.. 



Sumber:  Azie Kitchen
Tester  :  ibuayah-loveofmylife.blogspot.com


Bahan-bahan:
500gm spaghetti
1/4 minyak olive oil - tak de ganti minyak jagung
5 ulas bawang putih - cincang halus
4 biji cili kering - tak letak
1/2 tsp red pepper/dried chili flace - tak letak
50ml water + 1 tsp  chicken stock
fresh parsley
course black pepper
Sedikit udang - buang kulit, cuci dan toskan
garam


Cara-cara:
Rebus pasta selama 8-10 minit. Ikut instruction pada label pasta.
Sediakan chicken stock. Campurkan dengan 50ml air. Ketepikan.
Panaskan kuali. Bubuh sedikit minyak jagung. 
Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga keperangan. Masukkan sedikit stok ayam. Kacau rata.
Masukkan udang. Gaul sebatikan. 
Bila udang dah separuh masak, masukkan pasta. Gaul lagi hingga rata.
Kalau suka pasta sedikit basah, boleh la tambahkan lebihan stok ayam.
Masukkan garam dan lada hitam..Gaul lagi. Tutupkan api.
Angkat dan boleh lah dihidang.


Resepi asal sila klik SINI......




bila nak hidangkan spaghetti aglio e olio ni, taburkan daun parsley diatasnya..saya suka lada hitam banyak..terpulang pada anda semua..nak lebihkan seafood, lada hitam ataupun bahan lain..Apa yang saya boleh cakap, habis sepinggan masuk perut saya..anak saya pun suka..tapi dia suka spaghetti basah..Sedap. 


Selamat Mencuba.


Laici Teh Kang

Salam, selamat petang semua...dah minum petang?..apakata kita layan Laici Teh Kang..idea laici teh kang ni,  saja-saja cuba...boleh tahanlah..rasa teh ni lebih kurang teh o ais limau..yang beza cuma saya gunakan laici..jom layan..




Bahan-bahan:
1 tin laici dalam tin - asingkan airnya
3 sudu besar gula
Teh wangi Ros - jenama 888
ais kiub


Cara-cara:
Blender isi laici, air laici, gula, dan ais kiub. Jgn blender lama..biar isi laici kasar sikit.
Siramkan teh wangi dengan sedikit air panas. Biar wangi dan warnanya keluar.
Tuangkan bahan yang di blender ke dalam gelas hidangan.
Kemudian siramkan teh wangi di atasnya.
Dah siap. Boleh lah dihidang..

Sebagai hiasan, saya gunakan limau sunkist..kalau nak letak epal hijau, anggur, asam boi atau lemon rasanya boleh gak kot..sebab buah-buahan ni masam, jadi rasa manis dan masam bila bercampur..sedap..


Selamat Mencuba.


Roti Bersalut Telur

Salam semua..dah bersarapan?..kalau belum, apakata cuba resepi ni..mudah dan ringkas..roti bersalut telur..ni memang biasa tapi mengenyangkan..resepi ni buat ikut suka hati..


Bahan-bahan:
8 keping roti
2 biji telur 
butter - nak guna minyak pun boleh
sedikit gula
sedikit garam


Cara-cara:
Potong bahagian tepi roti. Kulit roti jangan buang. Ketepikan.
Pukul telur dengan garpu. Campurkan gula dan garam. Kacau sebatikan.
Panaskan kuali. Letak sedikit butter.
Celupkan roti kedalam telur dan masukkan kedalam kuali.
Biarkan seketika. Lebih kurang dalam 1 minit..balikkan roti.
Angkat. Hidangkan.





Bahagian tepi roti jangan dibuang...



letakkan sedikit butter atas kuali kemudian masukkan tepi roti tadi..sentiasa pusing balikkan roti..taburkan sedikit gula kasar dan angkat..


Selamat Mencuba.

Monday, January 7, 2013

Mee Hoon Goreng Kampung

Salam pagi isnin..matahari memancarkan cahayanya..semoga cahaya itu memberi sinar berkat buat kita semua..pagi ni, saya menyediakan mee hoon goreng untuk anak dan suami..resepi ni terbit ilham dari blog 1001resepi..Saya kongsi resepi kat sini ya..terima kasih


Bahan-bahan: Untuk 1 pek
1 pek mee hoon - rendam dan toskan.
5 ulas bawang putih*
2 biji bawang merah *
3 keping cili kering - ikut suka*
sedikit udang
sedikit sotong
sedikit bebola ikan
kicap
garam
gula
1/2 cawan air


Cara-cara:
Blenderkan semua bahan bertanda *.
Panaskan kuali. Tumis bahan yang diblender sehingga wangi.
Masukkan udang, sotong dan bebola ikan. Gaul sebati.
Masukkan kicap, garam, gula dan air. Gaul lagi.
Masukkan mee hoon. Kacau sehingga semuanya sekata warnanya.
Jika rasa dah ok, bolehlah tutupkan api.
Hidangkan.

*tabur dengan daun bawang, daun sup, telur rebus,cili pun boleh..ikut selera masing-masing..


Kalau nak skodeng resepi asalnya sila klik SINI


Selamat Menjamu selera.


Selamat Mencuba.